БиратаБирата е слабоалкохолна напитка, която обикновено се приготвя от вода, малцов ечемик, хмел и ферментационна мая. Често се добавят други аромати или подсладители.
Над 70 литра бира годишно пие всеки българин според статистика на Съюза на пивоварите в България. Страната ни се нарежда на средна позиция сред европейските страни. Най-голямо е потреблението в Ирландия – 160 литра, следвана от Чехия и Германия. България е след Франция, Португалия и Италия.
История на биратаХляб и бира - мнозина дори не подозират, че те са открити по едно и също време и дори са произлезли едно от друго. Изкуството на правенето на бира е толкова старо, колкото е месенето на хляба. Дори в най-древните писмени източници те се споменават почти винаги заедно.
ПивоварниБългарски пивоварни с произвеждани от тях марки бира:
* „Каменица“ - "Каменица", "Астика", "Бургаско", "Бургаско лято", "Плевен", "Славена", "Stella Artois", "Beck's", "Staropramen"
* „Загорка“ - "Загорка", "Ариана", "Столично Бок", "Загорка Голд", "Amstel", "Heineken", "Kaiser", "Murphy's"
* „Карлсберг България“ - "Шуменско", "Мадара", "Пиринско", "Златен елен", "Tuborg", "Holsten"
* „Болярка - ВТ“ - "Болярка", "Балкан", "Нашенско", "Kaltenberg", "Schweik", "King'S", "Warsteiner"
* „ММ“ - "Варна", "ММ", "Леденика"
* „Ломско пиво“ - "Алмус"
* „Агрима“ - "Струмско пиво"
* „Пивоварна София“ - "Шопско", "София"
* „Тримекс сервиз“ - "Кметско пиво"
НАЗДРАВЕ!!!
Фенове:
Protolion
lBagiral
offArinA